pita-voskou-blog
Πίτα του Βοσκού με κολοκύθα από το Food Blog EatME!
Δεκέμβριος 24, 2017
smoothie-blog
Smoothie για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου!
Φεβρουάριος 13, 2018

Θησαυροί κάτω από την γη… Επιστροφή στις ρίζες!

Beetroot-Juice

Οι θησαυροί είθισται να είναι καλά κρυμμένοι! Τέτοιους διατροφικούς θησαυρούς μπορούμε να βρούμε κάτω από την γη και δεν είναι άλλοι από τις ρίζες πολλών φυτών. Oι ρίζες γενικότερα είναι οι «αποθηκευτικοί» χώροι των πολύτιμων συστατικών των φυτών. Εκεί βρίσκονται όλα τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες τους. Αξίζει, λοιπόν, να μπουν και αυτές στην κουζίνα σας, ώστε και το διαιτολόγιό σας να αποκτήσει ποικιλία και να ωφεληθείτε από τη μοναδική διατροφική τους αξία.

Καρότα

Ίσως οι πιο γνωστές ρίζες, τα καρότα έχουν έντονα γλυκιά γεύση και πλούσιο πορτοκαλί χρώμα, που τους προσδίδει η β-καροτίνη που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και αργότερα εντάχθηκαν στη διατροφή μας.
Πώς σας ωφελούν: Η β-καροτίνη που περιέχουν μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική δράση της και θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία της όρασης.
Πώς να τα καταναλώσετε: Διαλέγετε πάντα καρότα μέτριου μεγέθους, γιατί είναι και πιο τρυφερά. Τα καρότα γίνονται στον ατμό, αλλά η νοστιμιά τους αναδεικνύεται αν τα τρίψετε και τα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο, είτε μόνα τους είτε μαζί με άλλα λαχανικά, και τα πασπαλίσετε με κύμινο. Το κύμινο τονίζει ακόμα περισσότερο τη γλυκιά γεύση του καρότου.

 

carrots

 

Παντζάρια 
Είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αυτή των καρότων και του καλαμποκιού. Γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώμα τους και την ιδιότητά τους να «βάφουν». Από το φυτό τρώγεται και η ρίζα και τα φύλλα του.
Πώς σας ωφελούν: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (είδος αμινοξέος που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα). Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες (είναι πιο δύσπεπτες από τις διαλυτές).
Πώς να τα καταναλώσετε: Τρώγονται συνήθως βραστά με ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι, αλλά γίνονται και υπέροχο τουρσί. Στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες μεσογειακές περιοχές, συνδυάζονται με σκόρδο, ολοκληρώνοντας έτσι την προστατευτική τους σύσταση για την καρδιά

 

1200x628_FACEBOOK_13_Health_Benefits_of_Beetroot_Juice

 

Σελινόριζα
Εξαιρετική σε θρεπτική αξία ρίζα. Έχει ξεχωριστή γεύση και χρησιμοποιείται πολύ στις δίαιτες, αφενός γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες και αφετέρου γιατί ο οργανισμός καίει αρκετές θερμίδες για να τη μεταβολίσει. Όταν την αγοράζετε, πρέπει να είναι φρέσκια, γιατί αφυδατώνεται γρήγορα. Oι ρίζες πρέπει να είναι συμπαγείς και βαριές.
Πώς σας ωφελεί: Έχει διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στην καταπολέμηση των οιδημάτων και δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Τονώνει το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, η σελινόριζα ωφελεί και τους διαβητικούς, γιατί βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό.
Πώς να την καταναλώσετε: Χρησιμοποιείται ωμή σε σαλάτες, αλλά και σε μαγειρευτά φαγητά με κρέας (π.χ. φρικασέ). Ταιριάζει ιδανικά σε ζεστές και κρύες σούπες και σε σάλτσες. O συνδυασμός της με το κρέας, εκτός από την αρμονία της γεύσης, παρέχει και πολύτιμες φυτοπροστατευτικές ουσίες ικανές να εξισορροπήσουν τα λιπαρά του κρέατος.

 

celeriac

 

Φινόκιο
Ιδιαίτερα γνωστή στην κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, οι οποίοι την εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τη νόστιμη γεύση ούζου που έχει και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Σήμερα καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των Ιταλών.
Πώς σας ωφελεί: Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα σημαντικότερα φυσικά συστατικά της, η ανηθόλη και η φεγχόνη, δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών.
Πώς να την καταναλώσετε: Μπορείτε να προσθέσετε τις τραγανές και αρωματικές λωρίδες σε διάφορες ωμές σαλάτες. Μαγειρεμένη συνδυάζεται ιδανικά με ψάρι και χοιρινό. Ταιριάζει ιδιαίτερα και στο φρικασέ. Oι Γάλλοι την γκρατινάρουν στο φούρνο με μπεσαμέλ, ενώ οι Ιταλοί την τηγανίζουν παναρισμένη. Μια πιο υγιεινή επιλογή είναι να την ψήσετε στο γκριλ και να την περιχύσετε με λαδολέμονο. Όταν την προμηθεύεστε, προσέχετε να έχει καθαρό άσπρο χρώμα και πράσινα φυλλαράκια στο πάνω μέρος της, χωρίς κίτρινες άκρες.

 

finokio-1
Ραπανάκια
Τα ραπανάκια καλλιεργούνται εύκολα και γρήγορα. Μεγαλώνουν σε εύφορο έδαφος και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.
Πώς σας ωφελούν: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6, ριβοφλαβίνης, μαγνήσιου, χαλκού και ασβεστίου. Συμβάλλουν στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, της δυσπεψίας και των αρθριτικών.
Πώς να τα καταναλώσετε: Θεωρούνται ορεκτικά και ταιριάζουν στις σαλάτες. Χρησιμοποιούνται και για γαρνιτούρα, ακόμα και σε πολυτελή εστιατόρια. Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τις θρεπτικές τους ουσίες, είναι καλό να τα καταναλώνετε ωμά και όσο πιο φρέσκα γίνεται.

 

shutterstock--2-thumb-large
Πιπερόριζα ή τζίντζερ
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει. Η πιπερόριζα είναι το αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, στην οποία οφείλεται το άρωμα, καθώς και η πιπεράτη γεύση της.
Πώς σας ωφελεί: Oι Κινέζοι τη συνιστούν εδώ και 2.000 χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και κυρίως για την καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών. Η πιπερόριζα περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, ενώ φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και ανοσορρυθμιστικές της ιδιότητες. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες.
Πώς να την καταναλώσετε: Ωμή, μαγειρεμένη σε φαγητά (μπιφτέκια, κοτόπουλο κλπ.), αλλά και σε σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών.

 

ginger-powder-benefits

 

 

Πηγή άρθρου: www.vita.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Μάιος 12, 2023
PROSARMOGI_POST_SOCIAL_MEDIA_AGKAINIA_1200x480

Αγιασμός στην Νέα, Σύγχρονη Πτέρυγα στην Σκύδρα Πέλλας

Με πολύ χαρά σας ενημερώνουμε ότι σήμερα εγκαινιάσαμε τους νέους σύγχρονους χώρους για το προσωπικό της μονάδας μας στη Σκύδρα. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο κ. Δημήτρης Γιάννου, νυν Δήμαρχος Έδεσσας & υποψήφιος βουλευτής Πέλλας με τη Νέα Δημοκρατία και η κα. […]
Σεπτέμβριος 22, 2022
ergostasio

Halvatzis Makedoniki Always Growing Forward 2022

Σε λίγες μέρες, το προσωπικό της εταιρίας μας θα απολαμβάνει νέες αναβαθμισμένες συνθήκες εργασίας με τη νέα πτέρυγα που δημιουργήσαμε. Εστιατόριο, αποδυτήρια, ιατρείο, καθιστικό, όλα τους μοντέρνα και λειτουργικά, είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους εργαζόμενους μας. Σε συνδυασμό με τη […]
Μάρτιος 3, 2022
vacancy-hiring-Twitter

Αναζήτηση Προϊσταμένου Τμήματος Εξυπηρέτησης Β. Ελλάδος

Περιγραφή & Σκοπός Θέσης Συντονισμός και οργάνωση της ομάδας εξυπηρέτησης πελατών για την έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση και παρακολούθηση των παραγγελιών – από την λήψη της παραγγελίας έως και την παράδοση στον πελάτη- καθώς και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *